Hoe werken oorkaarsen?

Oorkaarsen worden al eeuwenlang toegepast bij diverse klachten aan het oor. Oorkaarsen stimuleren de doorbloeding en lymfestroom in oren, keel, neus- en bijholten. Ze werken diep in op de diep in het oor liggende acupunctuur punten, het trommelvlies, het middenoor en het evenwichtsorgaan.Oorkaarsen kunnen verlichting geven bij diverse klachten aan het hoofd, zoals verkoudheidsklachten, oorklachten en hoofdpijnen. Degene die ligt, hoort wat geknetter in zijn oor wat een rustgevend gevoel geeft. De warmte die vrijkomt bij het branden van de oorkaars activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Bovendien vermindert het de druk in het hoofd bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van de holtes. Eventueel vuil uit het oor wordt opgezogen en vind je later mogelijk terug in de oorkaars. Ook wordt het afweer-systeem gestimuleerd.De damp van de kruiden gaat door het trommelvlies heen en bereikt het middenoor, het evenwichtsorgaan, mond-, neus en keel-holten. Daar kan het nog een extra werking geven.De oorkaars behandeling heeft een verzachtend effect op het gehele oor gebied.Wanneer de oorkaars wordt aangestoken onstaat er een lichte onderdruk, het zogenoemde schoorsteen effect, dit zorgt voor een licht zuigende werking op het oor. De natuurlijke beweging van de vlam zorgt voor trillingen die samen met de warmte een effect hebben op het trommelvlies en de gehoorgang. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.Tijdens de oorkaars behandeling hoor je een ruisend geluid, sommige noemen het het geluid van de zee of een knapperend haardvuurtje. De oorkaars behandeling is daarom heerlijk ontspannend.

Wat zijn oorkaarsen?

Oorkaarsen zijn langwerpige, holle “stokjes” van opgerold katoen. Dit katoen is gedrenkt in pure bijenwas meestal vermengd met een kruiden mengsel.De oorkaarsen zijn vervaardigd uit 100% natuurlijke grondstoffen. De bijenwas geeft een verzachtend effect. De kruiden die gebruikt worden zijn vaak salie en kamille, deze kruiden hebben een positief effect op het oor gebied.

Historie oorkaarsen

De oorkaars bestaat al eeuwenlang. Waar de oorsprong van de oorkaars vandaan komt is niet precies bekend. Er zijn sporen gevonden bij de steppevolkeren van Siberië, Mongolië en Azië. Maar ook bij Zuid-Amerikaanse Hopi-indianen. Er zijn oude rotsschilderingen gevonden waarop duidelijk wordt dat oorkaarsen gebruikt werden bij medicinale ceremonies en andere rituelen. De Hopi-indianen zijn verantwoordelijk voor het bekend raken van de oorkaars in Europa.

Bij welke klachten kunnen oorkaarsen verlichting geven?
 • Oorklachten:
  Doofheid, oorruis, oorsuizingen, oordruk (vb na zwemmen of vliegtuig).
  Doorbloedingsproblemen van het oor.
  Tevens worden oorkaarsen gebruikt als pijnloos alternatief voor oorspuiten omdat ze overtollig oorsmeer kunnen losmaken en verwijderen.
  Ziekte van menière (duizelingen, oorsuizen, gehoorverlies)
 • Verkoudheidsklachten/griepklachten:
  Voorhoofdsholte- en bijholteproblemen of ontstekingen.
  Neusklachten, keelklachten etc.
 • Diversen:
  Hoofdpijn, migraine, druk op het hoofd, slapeloosheid, stress, oververmoeidheid, snurken. De energiecirculatie en coördinatie van de twee hersenhelften wordt gestimuleerd.
Contra indicaties:
 • Geperforeerd trommelvlies
 • Buisjes in de oren
 • Implantatie van middenoor-beentjes
 • Epilepsie
 • Acute oorontsteking
 • Huid aandoeningen van oor en gehoorgang

Behandel methode Oorkaars therapie!

Na het intakegesprek beginnen we met de therapie, dit gaat als volgt:
Ontspannen lig je oprugop de behandel tafel. Ik begin met een lymfe-massage, na deze massage mag je op je zij gaan liggen waarna ik start met een oor-reflex massage en uiteindelijk ga ik verder met  de oorkaars behandeling. Daarna draai je je om op je ander zij en word de behandeling op het andere oor toegepast. Ten slotte kun je bijkomen van een kop koffie of thee.

Het werken met oorkaarsen is een aanvullende behandelmethode en mag nooit gezien worden als vervanging van professionele medische hulp!

Mijn praktijk is uitsluitend voor vrouwen!

Graag verwelkom ik u bij Hijama Shifa.

 

 

wat is reflextherapie?

reflextherapie, of segmenttherapie, is een bijzonder effectieve vorm van hand-of voet massage. zij is gebaseerd op de wetenschap, dat bepaalde punten op handen en voeten corresponderen met een zeker orgaan in het lichaam en via energie kanalen, zones of meridianen daarmee ook verbonden zijn. wanneer er ziekte of een gebrek aan evenwicht in het lichaam optreedt, wordt het overeenkomstige energie kanaal geblokkeerd. de reflex-therapie beoogt deze blokkades op te heffen, zodat de energie weer vrijelijk kan stromen, waardoor het natuurlijke evenwicht in het lichaam wordt hersteld en er weer sprake is van een goede gezondheid.

 

korte geschiedenis:

men neemt aan, dat de reflex-therapie haar wortels in China heeft. de Chinezen hadden in mening opzicht een enorme voor sprong op het westen, ook wat het begrip voor het belang van de voeten bij de behandeling van ziekten betrof. In 1017 bezat Dr. Wang Wei een bronzen afbeelding van de mens, waarop voor de behandeling van ziekte de zo belangrijke acupressuur-punten aangegeven waren. De behandelend geneesheer plaatste zijn naalden op de juiste plaatsen in het lichaam en gaf druk-therapie op de voetzolen, en op de binnen- en buitenkant van elke voet, gevolgd door druk op de grote teen.

Werking en Effecten:

wat er nu precies gebeurt, wanneer de voet wordt gemasseerd, is niet bekend. hoewel men het erover eens is, dat de behandeling een zeer positieve invloed op het zenuwstelsel en de bloedsomloop heeft. En wanneer de bloedcirculatie beter wordt, heeft dat weer een positief effect op het van levensbelang zijnde transport van voedingsstoffen naar de weefsels en op de verwijdering van afvalstoffen uit die weefsels.

Voetreflexmassage is een aanvullende behandelmethode en mag nooit gezien worden als vervanging van professionele medische hulp!

Mijn praktijk is uitsluitend voor vrouwen!

Graag verwelkom ik u bij Hijama Shifa.